Att välja rätt hundras

Det är ett stort beslut att bestämma sig för att skaffa hund, men även när man har tagit det stora mentala klivet kvarstår ett annat, minst lika viktigt beslut, nämligen vilken ras man ska välja. Alla hundraser är visserligen hundar, men deras beteenden, temperament och behov kan skilja sig så mycket åt att man lika gärna kan tala om dem som olika djur. Som blivande hundägare måste man därför se till att välja en hund vars temperament och behov passar in i ens egen livssituation.

Många väljer att skaffa hund samtidigt som de får barn, för att barnen ska få växa upp med ett husdjur. En viktig faktor att ha i åtanke då är om hundrasen man har tänkt välja fungerar bra tillsammans med barn. Detta kan självklart skilja sig åt något från hund till hund inom en viss ras, men somliga hundraser är mer tålmodiga med svansryck och pälsryck än andra, och passar därför bättre som familjehund.

Något annat som man måste överväga när man väljer hundras är graden av aktivering som hundar kräver. De flesta hundraser som ursprungligen har använts som brukshundar, det vill säga för jakt, vallning, vakt eller något annat praktiskt syfte, har ett behov av både fysisk och mental stimulans, vilket gör att man kommer att behöva ägna mycket tid åt att ta långa promenader eller träna någon hundsport tillsammans med sin hund. Om man känner att detta inte passar in i ens liv kan det vara läge att istället välja en mer renodlad sällskapshund, som trivs bra med några promenader om dagen och att ligga i soffan och slöa.

Storleken är ännu en sak som påverkar ens valmöjligheter. Bor man i en två i stan kanske man inte kan välja en gran danois, hur gärna man än skulle vilja. Väljer man en stor hund måste man också vara beredd på att skaffa en större bil (om man inte redan har det) och på att köpa hem enorma mängder hundmat. Lyckligtvis finns det hundraser i alla storlekar, från minimala chihuahuor till gigantiska irländska varghundar.

Ytterligare en sak som man måste ha med i beräkningen, som kanske inte är så rolig att tänka på, är kostnaden. Även om alla renrasiga hundar generellt sett är dyra, kan det skilja många tusenlappar mellan olika raser, beroende på hur exotiska de är och hur vanliga de är i just Sverige. Andra faktorer som kan påverka priset är hur stora kullar en viss ras vanligtvis får. Om man verkligen har förälskat sig i en viss ras, men inte har sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa en valp när kullen kommer, finns det dock sätt att lösa situationen. Man kan till exempel ta ett snabblån hos Snabbfinans.se – då får man de där sista tusenlapparna man behöver, och kan sedan betala tillbaka lånet när man har sin nya valp säkert hemma hos sig. Man måste dock komma ihåg att det är dyrt att ha hund även i längden – inköpspriset är en engångskostnad, men sedan tillkommer de kontinuerliga kostnaderna som mat, veterinärbesök och försäkring. Det är därför viktigt att ha god ekonomi när man är hundägare.