Starta ett hunddagis

Älskar du hundar men har ingen möjlighet att äga en? Då kan du faktiskt jobba med hundar istället. Varför inte öppna ett hunddagis? Det första du måste göra är att se om det finns många hundägare i området som skulle behöva ett hunddagis. Skulle det inte finnas finns det en chans att du inte kommer klara av att hålla öppet särskilt länge. Men finns det många hundar i ditt område kan du gå vidare till nästa steg.

Du bör först se till om du har tillräckligt med pengar för att öppna hunddagiset. Det är nämligen ett typ av företag. I vissa fall kan du behöva ansöka om ett företagslån. Försök dock välja ett företagslån med låg ränta. Det finns nämligen flera bra företagslån till dig som vill starta eget.

Sedan är det dags att leta lokal. Den bör vara stor och fräsch, gärna med luftiga rum. Du måste dock se till att hitta en lokal där du har tillåtelse att ha hundar. Det är inte alla hyresvärdar som tillåter detta.

Tillstånd

När du ska ta hand om andra husdjur måste du har ett tillstånd för att driva hunddagiset. Tillståndet kan du ansöka om hos länsstyrelsen och du behöver ett om du ska ta hand om minst fyra hundar och få betalt för det. Länsstyrelsen måste även godkänna lokalen där du ska öppna hunddagiset, det finns flera regler angående lokalens storlek och så vidare.

Du som ska öppna hunddagiset bör även ha antingen en viss hundutbildning eller erfarenhet av hundar som motsvarar den utbildningen. Du bör ha lärt dig om bland annat hundbeteende, raskunskap, smittspridning samt djurskyddslagstiftningen.

Det är mycket bättre för hundar att spendera sina dagar på ett hunddagis än ensamma hemma. De får då mat, sällskap och motion. Men skulle du ha mer än sju hundar varje dag bör du faktiskt anlita lite hjälp. Annars kommer det bli väldigt mycket jobb för dig.

Så här fungerar det

Varje hundägare bör betala en avgift till dig och hunddagiset. Avgiften kan variera beroende på vilken hundmat hunden ska äta samt hur länge den ska vara på dagiset. Trots att det är du som bestämmer på dagiset kan hundägarna ha vissa önskemål. I de bästa fallen får du sköta allt och kan sätta ett pris där sängar, matskålar, mat, leksaker och så vidare ingår, plus minst två promenader varje dag.

Skulle du vara den som står för all mat bör du vara försiktig. Det finns ett stort utbud med hundmat och både kvalitén och priset kan variera en hel del. Den dyraste hundmaten är inte alltid bättre, så ta en stund och var noga med vilken hundmat du väljer. Det är viktigt att den passar till olika hundraser, i alla fall om du bestämt dig för att tillåta olika raser på hunddagiset. Du måste även räkna ut hur mycket hundmat du behöver för att kunna mata alla hundar varje dag.