Trygg resa för din hund

Har du en hund vill du säkert ha med den även när du är ute och reser. Hundar gillar att vara ute och upptäcka nya saker, även om det kan skilja sig åt lite mellan olika raser. Tänk på att du behöver en bra hundbur för att hunden ska kunna resa på ett säkert sätt.

Vad behöver du för hundbur?

Det finns många olika modeller av hundburar och hundväskor och vilken hundbur du behöver beror dels på vad du har för hund och dels på hur den ska användas. Det kan ju se väldigt olika ut hur ett gemensamt liv är i praktiken. Kommer hunden ofta följa med dig i bilen kan det enklaste vara att ha en fast bur som är ordentligt förankrad, eftersom du då inte behöver bekymra dig för att fästa buren vid varje resa. Är det istället sällsynt att hunden ska med i bilen kan en annan typ av hundbur vara det bästa valet. Detsamma gäller om hunden ska följa med dig i olika färdmedel, till exempel om ni ska åka tåg eller långfärdsbuss. För kortare resor med buss eller tåg brukar inte en hundbur behövas, men vid längre resor kan en bur vara det lugnaste alternativet för er båda.

Vilka regler gäller?

Det finns regler som säger att du måste se till att din hund transporteras säkert. Den ska till exempel inte riskera att skadas vid inbromsningar och den ska inte ha en så liten bur att den inte kan röra sig. Är hunden sjuk eller skadad, eller om det finns annat som gör att den riskerar att må dåligt av en resa får du inte ta med dig den. För resor ut ur Sverige är reglerna dessutom ännu hårdare. En hundbur ska vara minst 1,10 gånger hundens längd och 2,5 gånger bröstbredden. Höjden ska vara minst lika stor som hunden när den står upp.