Narkotikahundar  

Hundens starka luktsinnen har många användningsområden för människan. Det har användning bland annat inom jakt. En del hundar utbildas också speciellt i syftet att kunna utveckla och använda sina luktsinnen i områden som kriminalvården. De hundarna kallas narkotikahundar och är specialutbildade sökhundar som poliser, tull eller andra områden inom kriminalfältet. Dessa hundar används för att söka och markera saker som olagliga droger. En del sökhundar utbildas speciellt för att kunna hitta försvunna människor. De används oftast då oftast av sökteam eller poliser.

Narkotikahundar tränas speciellt för att hitta och markera olagliga droger som kokain, amfetamin och spice. Hundarna markerar genom tass, skall eller sittmarkering. Då sökhundens tränade luktsinnen blir mycket känsligare och effPolice dog finds drugs in suitcase during traffic stop.ektivare inom sökandet anses narkotika hundar som levande biosensorer. Narkotikahunden används dessutom vid husrankningar, visitationer av intagna och personal på institutioner och genomsökningar i bland annat fordon samt skolor. De används i stort sett vid situationer eller miljöer där de finns risk för smuggling av olagliga droger och där det finns många människor. Tanken med det är att snabbt kunna lokalisera där olagliga droger finns även om det många omkring, något som i vanliga fall hade varit svårt att ordna med andra metoder. I miljöer som bland annat tull, fängelser och gränsövergångar brukar metoder som att personalen söka varje person eller bil efter olagliga droger användas men det är inte särskilt effektivt. Det är effektivt eftersom att folk hittar alltid på nya sätt att smuggla droger av denna anledningen är narkotika hundar mest effektiva.

I Sverige började narkotikahunden användas år 1967 i tullen. Det första narkotikahunden inom den svenska tullen utbildades efter tysk förebild. Idag finns det cirka 60 narkotikahundar och tullen och kriminalvården har runt 20 stycken. Även om narkotikahunden har en stor betydelse för tull och kriminalvården har metoden också fått en hel del kritik. Kritiken har handlat om att användningen av hundarna bidrar till meningslösa sökningar vilket i sina tur leder till en mindre bekväm situation för människor.

Nästan alla hundraser kan utbildas till narkotikahund men det vanligast förekommande hos Polisen är schäfern. Tullen använder oftast labrador retriever, border collie och andra raser.