Hundar anpassade för jakt

De flesta hundar har en jaktinstinkt som innebär att de vill jaga andra djur som smådjur. Själva jaktinstinkten hos hundraser kan dock variera. Vissa vill jaga varje katt de ser medan andra hundar till och med kan bo med katter och andra smådjur. Allt beror på hur stor jaktinstinkt hunden har. Därför är vissa hundraser mer anpassade och lämpade för jakt.

Det sägs att du ska veta vad du har i kopplet då hundar idag är avlade för ett speciellt syfte. Skaffar du till exempel en jämthund så kommer den vilja jaga vilt i skogen. En Australian Shepherd är avlad för att valla och belgisk malinois används idag av polisen. Hundar med terrier i sig har också mycket jaktinstinkt och i vissa fall även kampegenskaper. För att bäst förstå din hund så är det därför viktigt att läsa på innan du skaffar en. Terrier kan till exempel vara små och söta men de kräver mycket motion och mental stimulering för att må bra.

Populära jakthundraser

Är du ute mycket i skog och har ett intresse för jakt så kan en jakthund vara något för dig. När du är ute i skogen är det bra att ha rejäla Jaktkängor och vandringskängor att vandra i. Då kan du hålla dig torr och varm under blötare väderlekar. Beroende på vilken slags jakt du håller på med så finns det passande hundraser. Vissa jagar bara fåglar medan andra jagar större bytesdjur som älg och vildsvin. Några populära jaktraser och spårhundar är tax, beagle och blodhund. Vissa större raser som akita, Alaskan Malamute, grönlandshund och finsk lapphund är så kallade urhundar. De har använts och avlats för jakt på större viltdjur som älg och björn. En populär hund i Sverige är jämthund som används för just älgjakt. Dessa raser är dock inga hundraser för en förstagångs hundägare.

Klä dig rätt i skogen

Watchtel är också en hundras som hellre jagar stora byten. En specialitet som de har är jakt på vildsvin. I Sverige är det ökade antalet vildsvin en oroväckande syn. Jagar du fågel så finns det en del raser att välja mellan. Bland annat så är engelsk setter, pointer, gammal dansk hönsehund och långhårig Weimaraner populära raser. Ska du jaga fågel i vattendrag kanske en Golden retriever eller en engelsk springer spaniel passar bättre. Det är inte bara hunden som måste vara i toppform när det är jakt. Du som jägare bör även klä dig rätt för att kunna vara ute i skogen i timmar. Det är därför bra att se till att införskaffa rejäla jaktkängor och vandringskängor som klarar av varierade väderlekar. Regn- och vindtäta jackor är också att föredra då det kan vara kallt både på mornar och kvällar.