Bada med hund

Under varma och soliga sommardagar finns det inget härligare än ett svalkande dopp. Men det är inte bara vi människor som älskar strand och bad utan även våra fyrbenta vänner är förtjusta i att svalka sig i vattnet. Det gäller dock att hålla reda på reglerna eftersom det för det mesta inte är tillåtet för hundar att bada på allmänna badplatser. Det finns många skäl för ett sådant förbud eftersom andra badgäster inte gillar lösspringande hundar som skakar vatten överallt och som hoppar över ens saker på stranden. Det innebär inte att det är förbud överallt utan det är upp till varje kommun att bestämma om hundar är tillåtna eller inte på badstranden.

Hund på allmän badplats

Eftersom det är kommunerna själva som bestämmer om hundar får vistas på allmänna badplatser eller inte gäller det att kontrollera de lokala ordningsreglerna i den kommun som du befinner dig i. Du kan även ta reda på vilka badplatser som är offentliga badplatser på kommunens hemsida. Om det inte är tillåtet med hundar på allmänna badplatser så får hunden inte följa med när du badar. Däremot finns det ingen lagstiftning som förhindrar hundar att bada på en badplats som inte är offentlig. I vissa kommuner finns badplatser som är speciellt avsedda för hundar och ibland kan en liten del av den offentliga badplatsen tillåta bad för hundar. Oavsett om du och din hund är på en badplats som är offentlig eller inte måste du visa hänsyn till andra människor. Som hundägare är du alltid ansvarig för din hund och måste hålla den under uppsikt, även i vattnet.

Bad på tomten

Under en lång, solig och varm sommar är det inte möjligt att åka till stranden varje dag i veckan. Att ha ett eget utespa hemma att svalka sig i under sommaren är oslagbart (men skaffa en badbalja för hunden). Rörfokus erbjuder ett brett urval av utespa till otroligt bra priser. Förutom att du kan välja bland flera olika snygga modeller finns även utespa i alla olika prisklasser. För dig som exempelvis har en övertäckt veranda går det bra att bada spabad oavsett årstid. Givetvis finns det spabad i olika storlekar med allt från singelbaljor till spabad stora nog för hela familjen eller sällskap. Det finns många fördelar med ett utespa som till exempel att de är väldigt lätta att installera och enkla att underhålla (i jämförelse med en swimmingpool). Vad är mer avslappnande och lyxigt än att njuta av bubblorna i ett eget spabad under en varm sommardag.

Giftiga alger

När du låter din hund bada i vatten gäller det att vara uppmärksam på alger och särskilt blåalger som är mycket giftiga för hundar. De kan förekomma både i bräckt vatten, i havet och i sötvattensjöar. Under soliga dagar med varmt vatten får blåalgerna gott om näring vilket gör att de växer snabbt och vattenytan täcks i tjocka lager. Algernas färg kan variera från brunt, svart, rött och blågrönt. Alger avger farliga gifter som kan ge allvarliga skador på nerver och levern vilket i värsta fall kan leda till att hunden dör.