Fördelen med stamtavla

Köp- och säljsajter svämmar över med gulliga hundvalpar, unghundar och till viss del äldre hundar. Det finns hundar i alla prisklasser och vad är sötare än en liten ullig och gullig valp med pigga svarta ögon?

Är blandraser friskare?

Många gånger när familjen ska köpa hund är det ekonomin som sätter stopp för hutlösa priser, och det kan te sig lockande att välja en söt ullig valp för några tusenlappar. Eller kanske en blandrashund för att du hört och säkert “vet” att de är friskare än sönderavlade renrasiga hundar. Då ska vi slå hål på några seglivade myter åt dig.

Sjukdomar

För att snabbt och väldigt enkelt sätta sig in i varför blandraser inte är friskare, bör du inse att de generellt är friskare i första generationen. Mamman och pappan av olika raser blandar ut sina anlag för att få vissa rasbundna sjukdomar, men om mamman och pappan själva är blandraser kan dessa anlag för sjukdomar korsas igen och valparna kan då få ännu fler sjukdomar. Det betyder inte att alla valpar blir sjuka, bara att de kan bli det. Eller deras valpar.

En blandrashund vet du heller aldrig garanterat vilka raser som finns i. Du har inget äkthetsintyg. Stamtavlan, ifrån SKK eller annan seriös stambok visar hundens härstamning i flera led bakåt och där kan du följa vad föräldrarna har testats för, vilka meriter de har och du kan i många fall även se mental status på djuren. Detta kan du titta på hos SKK Hunddata bland annat. En papperslös hund vet du ingenting om. En hund med stamtavla har du större chans att kontrollera föräldradjurens historik och på så vis undvika vissa kombinationer eller linjer som du inte vill ha.

Friska hundar

En hund som är frisk, utan höftledsfel och med en bra mentalitet vill komma ut och göra meningsfulla saker varje dag. En del hundar är avlade till specifika saker sedan väldigt långt tillbaka i tiden och därför är det bra att köpa don efter person – alltså en typ av hund som passar för aktiviteten du vill göra. Vill du jaga skaffar du en hund avlad för det, inte en chihuahua.

Som hundägare kommer du vara ute i ur och skur, oavsett om du har en sällskapshund, en brukshund eller en jakthund, och därför passar jaktkläder från Itab Outdoor alla som har ett aktivt friluftsliv och behov av bra och slitstarka friluftskläder. Bra fickor för olika hundgrejer är a och o för hundägaren.

Designerhundar

Något som blivit populärt på senare tid är olika blandraser som får spännande exklusiva namn som Pomchi eller Labradoodle. Detta är inget mindre än en blandras, och de avlas i flera generationer och säljs under epitet som “allergivänliga”, “perfekta servicehundar” och liknande. Det finns inga garantier att dessa är allergivänliga, och som vanliga blandraser är det också ett hutlöst överpris på dem. Tycker du det är rimligt att köpa grisen i säcken för över 20 000 kr med en blandrashund som du inte kan kontrollera historiken på? Du hade aldrig gjort det med en bil, så varför göra det med en hund?