Så får du valpen rumsren

Ingen hundägare vill att hunden ska kissa eller bajsa inomhus, men som valp är det svårt att hantera och känna av när det är dags att gå på toaletten. Valpar kan således jämföras med barn. Som liten kan man inte kontrollera när det är dags att göra sina behov och av den enkla anledningen använder vi blöjor. Hundar använder dock inte blöjor, utan här gäller det att som hundägare vara engagerad och motiverad för att få hunden rumsren. En hund blir inte rumsren av sig själv och hur snabbt den blir det hänger på dig.

Med rätt omvårdnad brukar de allra flesta hundar i Sverige bli rumsrena relativt snabbt, men eftersom alla hundar inte fungerar likadant bör man ändå räkna med att det kan ta upp till 10 månader innan hunden är 100 % rumsren. Som tidigare nämnt är det ditt tillvägagångssätt som har en stor påverkan på hur lång tid det faktiskt tar.

Tips för att lyckas

  • Din hund är fortfarande väldigt ung och det är du som måste avgöra när det är dags att gå ut. Ett bra tips är att försöka gå ut och kissa efter varje lekstund och efter att hunden har ätit mat.
  • Ge valpen mycket beröm när den kissar eller bajsar utomhus.
  • Bär ut valpen efter att den har haft en sovstund. När du lyfter valpen kommer den osannolikt att kissa och du förhindrar att olyckor händer inomhus. Dessutom visar då du tydligt valpen att det är utomhus som behoven ska utföras.
  • Bestraffa aldrig en olycka. Olyckor kommer att ske.
  • Se till att valpen får rastas på en plats som är lugn och undvik att promenera. En liten valp behöver få röra sig fritt eller stå helt still innan den kissar eller bajsar. Oftast räcker det med att gå utanför dörren till en lugn plätt. Plocka upp efter din hund!
  • Träna även rumsrenhet under natten. Ställ klockan med jämna mellanrum och ta ut din valp för en kisspaus. Det kommer inte ta lång tid innan hunden sover sig igenom hela natten, så oroa dig inte för att behöva kliva upp titt som tätt under en längre period.
  • Tryck aldrig ner hundens nos i avföring eller kiss. Detta är en uråldrig teknik som aldrig visat sig vara av nytta. Det enda du gör är att plåga din valp.
  • Belöna både dina och hundens framgångar mycket och ofta. Unna dig en ny och varm peak performance jacka för kalla vinterdagar och matcha jackan med en varm kappa för hunden. Hundgodis är naturligtvis även riktigt bra om man inte vill lägga för mycket pengar på belöningssystem.
  • Bli inte arg och skäll inte på hunden om en olycka skulle inträffa. Hunden förstår sällan kopplingen ändå och din träning kan få motsatt effekt.