Assistanshundar

En assistanshund är en form av brukshund, det vill säga en hund som arbetar. En assistanshunds arbete går ut på att på något sätt hjälpa sin ägare i hens vardag, eftersom ägaren eller föraren till en assistanshund är funktionshindrad på något sätt. Det kan handla om allt från blinda som behöver ledarhundar till människor som lider av psykiska problem vars symptom lindras av att ha en hund som sällskap. Andra exempel på assistanshundar är diabeteshundar, epilepsihundar, signalhundar (som hjälper hörselskadade) och terapihundar. Det finns också hundar som har tränats för att hjälpa rörelsehindrade. I dessa fall är det ofta ägaren själv som har tränat hunden att utföra de rörelser som de själva har svårt att göra, till exempel att öppna dörrar.

De flesta former av assistanshundar utbildas av organisationer som är anslutna till Assistance Dogs Europe och Assistance Dogs International. Dessa organisationer har tillsammans tagit fram ett regelverk för hur certifieringen av assistanshundar ska standardiseras. Assistanshundar under utbildning, och de som sedan har genomgått utbildningen, får särskild behandling i samhället på det sättet att de kan följa med sin ägare eller förare på platser där hundar vanligtvis är förbjudna. Detta är självklart för att en funktionshindrad behöver hjälp av sin hund i alla situationer – en blind slutar inte vara blind för att hen går på restaurant eller shoppar, och en epileptiker kan få ett anfall när som helst.

service-dog-1633976_960_720Eftersom assistanshundar ska hjälpa sina ägare med deras vardagliga liv bor de självklart i deras hem. Precis som en vanlig hundägare måste därför en ägare till en assistanshund tillgodose alla hundens behov i form av mat, motion, lek och kärlek – något som oftast inte känns betungande, snarare tvärtom. Något man också måste förse sin hund med är en plats att vila på, särskilt när hunden arbetar i princip alla timmar på dygnet. Det ska helst vara en plats där hunden kan vara lite för sig själv. Många hundar föredrar dock att ligga i soffan tillsammans med sin husse eller matte. Därför kan det också vara bra att se till att man har en stor soffa när man skaffar sin första assistanshund. Du hittar soffor i alla storlekar på Furniturebox.se.

Huruvida ägaren till assistanshunden (det vill säga den funktionshindrade) måste betala för hunden eller inte beror på vilken typ av hund det rör sig om. En ledarhund är till exempel ett kostnadsfritt hjälpmedel, men andra typer av assistanshundar kan ägaren behöva bekosta själv genom att till exempel ansöka om stipendier eller få finansiella medel från en fond. Det som kostar är, förutom själva hunden, självklart dess träning. Har man möjlighet att skaffa en assistanshund som funktionshindrar finns det ingen anledning att inte göra det, då hunden förhöjer ens livskvalitet både genom att underlätta ens vardag och genom att bli en kärleksfull följeslagare och vän.