Hunden genom historien

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän. Det är ett sällskapsdjur som har följt och skyddat människan genom många generationer. Idag är det ett vanligt husdjur som människor skaffar av olika anledningar. Bland de vanligaste anledningarna är att det är ett bra sällskapsdjur som håller en aktiv och motiverad. En del skaffar också hunden i jaktsyfte eller för att skydda sig. Då det finns finns många raser av hunden har de olika egenskaper. De olika egenskaperna brukar bestämma vilken hundras man skaffar. Till exempel är man ute efter en sällskapshund brukar hundraser som TyAncient egyptian god Anubis isolated vectorsk schäferhund och Chihuahuan vara passande. I vissa fall brukar hundrasens egenskaper som hur mycket hår den fäller, hur mycket tid och hundens storlek vara avgörande för folk. Ett exempel på det är Chihuahuan som på det senaste året har mycket en populär hund eftersom att den är liten och kräver inte lika mycket stimulering som till exempel en Doberman.

Hunden anses ibland som en egenart med det latinska namnet, Canis familiaʹris. Den anses också som en underart i familjen hunddjur. Enligt forskning visar det sig att det moderna tamhunden härstammar från vargen. När människan upptäckte vargens egenskaper för jakt och skydd ville man ha den nära sig. Man började tämja den och med tiden också avla. Ursprunget för tämjde vargar börjar från Asien vid Chang Jiang floden. Det var en stor grupp vargar som tämjdes vid för cirka 16 000 år sedan. Efter att de första vargarna tämjdes blev det allt vanligare att tämja vargar och konsten spred sig. Det äldsta fynden av tamhunden hittades i bland annat Irak och Tyskland. kräver och ordspråk sägs hunden vara människans bästa vän. När människan också upptäckte att de kunde para ihop olika hundar för att bevara och ta bort en del egenskaper började historien för dagens hundraser. Främst ville egenskaper som snabbhet, uthållighet och styrka bevaras.

I samband med att man började avla hundar ökade också risken för inavel. Det försökte undvikas med att ha hundarna i olika grupper men i vissa fall kunde inavel. Som resultat kunde det förstöra syftet med aveln. Med tiden kom man på olika system att undvika inavel och för cirka 10 000 år fann det olika versioner av tamhunden.