Ska hunden sova i sängen?

”Ska hunden sova i sängen?” Därom tvista de lärde. Eller de inte så lärde, i många fall – detta är nämligen en fråga där alla har åsikter, oavsett hur mycket (eller lite) erfarenhet man har av att äga en hund. Kort sagt kan sägas att det finns argument både för och emot, och att inget av dessa argument gör att man definitivt bör undvika det ena eller det andra. Det är helt enkelt upp till en själv att bestämma om man ska låta sin hund sova i sängen eller inte.

De argument som finns mot är framförallt två. För det första menar man att man inte visar hunden vem som är flockledaren om den får sova ”på samma villkor” som husse och matte. Detsamma menar man i många fall gälla om hunden får vistas i soffan eller inte. De som faktiskt sover med sina hundar vittnar dock om att det bara har gett dem en närmare relation, så sannolikt beror detta på både hund och ägare. För det andra framhåller motståndare till att släppa upp hunden i sängen att det är smutsigt, och den poängen måste man ge dem. Att sova med hunden i sängen leder definitivt till mer smuts, grus, hundhår och dregel i lakanen, och man kommer att behöva tvätta sängkläderna oftare om man sover tillsammans med sin hund. En annan nackdel som tas upp ibland är att hunden bidrar till ökat slitage av sängens madrasser, vilket betyder att man sannolikt får byta säng oftare. Lyckligtvis går det dock idag att köpa billiga sängar hos exempelvis Sleepo.se, så hålet i plånboken behöver inte bli så stort som det hade blivit annars.

Förespråkarna har egentligen bara ett argument, men det är ganska övertygande, nämligen att det är mysigt att sova med sin hund. Och vem har inte känt sig lockad att släppa upp hunden under täcket när den står vid sängkanten med bedjande ögon, hur mycket man än argumenterar för sig själv att det är opraktiskt? Det enda man måste tänka på är att man är tydlig med hunden från början om vad som gäller, och håller sig till rutinerna. Om man släpper upp hunden i sängen till en början kan man inte ändra sig senare och begära att den ska sova på golvet, på samma sätt som hunden kan bli förvirrad om man plötsligt kallar upp den i sängen när den har lärt sig att dess plats är i hundkorgen bredvid sängen.